De robotmaaier, een boost voor je gazon

De robotmaaier, een boost voor je gazon

De laatste jaren zien we ze steeds meer; de robotmaaier. Niet zelden krijgen deze slimme hulpjes voor het gazon zelfs een echte naam mee van de eigenaren. Alsof het een kind of huisdier is. Wij vinden dat helemaal niet gek. Want de robotmaaier heeft niet alleen uiterlijke kenmerken van een levend wezen, nog veel belangrijker is de functie van de maaier en wat deze met de kwaliteit van het gazon doet.

Hoe vaak het gras maaien

Regelmatig krijgen we vragen over hoe vaak het gras gemaaid moet worden. Het simpele antwoord daarop is; zo vaak mogelijk! Hoe vaker gras gemaaid wordt hoe meer het gestimuleerd wordt om verder te ontwikkelen. Dat geldt zeker voor pas ingezaaide gazons. Nieuwe gazons zijn in het begin nog niet helemaal dicht gegroeid. Het maaien van het jonge gras zorgt ervoor dat het nieuwe gras zal ‘uitstoelen’. Gras zal dan vanuit de grond nieuwe uitlopers maken. Hierdoor zal het gazon voller worden. Onkruid en mos hebben daardoor minder kans om in het gazon te vestigen.

Gras maaien is niet voor niks één van de belangrijkste onderdelen voor het goed onderhouden van het gazon. Maai je te weinig, dan zal het betekenen dat je elke maaibeurt teveel gras afmaait. Hierdoor komt de grasplant in de stress te staan en is het vatbaarder voor ziektes, droogte en hitte. Dit heeft als gevolg dat het grasbestand langzaam maar zeker achteruit loopt met kale plekken en later onkruid en mos als gevolg.

De robotmaaier maait wanneer het moet

De robotmaaiers worden steeds slimmer. Allerlei censoren en software zorgen ervoor dat hij precies weet wanneer hij moet maaien en wanneer niet. Zelf kun je een bepaalde hoogte instellen. De robotmaaier zorgt ervoor dat het gazon altijd op deze hoogte blijft. In het groeiseizoen kan dat betekenen dat hij elke dag zijn ronde maakt. Is het te nat? Dan blijft hij een dagje binnen. Geen natte grasresten meer op het gazon die voor verdichting van de toplaag zorgen.

Minder bemesten

In de praktijk zien we dat gazons met een robotmaaier minder meststoffen nodig hebben. Hoe dat komt? In de bovenste gedeeltes van de grasplant zit de meeste voeding opgeslagen. Dit kleine stukje gras wordt afgemaaid en valt tussen het gras op de bodem. De biologie in de bodem breekt dit stukje gras af en zet het om naar voeding voor de plant. We zeggen niet dat je helemaal geen bemesting hoeft te geven, maar we zien dat je ongeveer 25% minder hoeft te bemesten. Uiteraard is dit afhankelijk van de specifieke situatie. Elk gazon en elke bodem is tenslotte anders.

Welk graszaad is geschikt voor gazons met een robotmaaier?

Naturegrass.nl heeft jarenlange ervaring als het gaat om het selecteren van graszaad voor gazons met een robotmaaier. In de samenstelling van onze mengsels hebben we hier rekening mee gehouden. Al onze graszaadmengsels zijn daarom uitermate geschikt om te gebruiken als je een gazon wilt inzaaien waar een robotmaaier het werk gaat doen.

De voordelen van een robotmaaier op een rij:

  • Het gazon wordt altijd op tijd gemaaid
  • Met een mooie, volle grasmat als gevolg
  • Geen gras in de stress
  • Minder onkruid en mos
  • Minder meststoffen nodig
  • Het gazon wordt gevoed door restjes gras
  • De robotmaaier is stil en milieuvriendelijk
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Maait makkelijk ongelijke gazons op gelijke hoogte
  • Simpel af te stellen in hoogte waardoor je nooit te hoog of laag maait

Voor vragen over de tuin neem dan gerust contact met ons op. Of kijk op de FAQ pagina voor de meest gestelde vragen.