De tuin in de herfst

De tuin in de herfst

Wat kun je doen in de tuin in de herfst? Nu de zomer erop zit begint een nieuw tuinseizoen. De bladeren vallen van de bomen en de natuur komt langzaam maar zeker in rust. Ook de aandacht voor de tuin wordt logischerwijs wat minder. Niemand zit graag in de tuin met 8 graden, wind en regen. Maar toch zijn er dingen die je kunt doen om de natuur en daarmee jouw tuin te helpen. Wij helpen je graag op weg om de tuin voor alle dieren aantrekkelijk te maken in de koude maanden die eraan komen.

Het vergeten tuinseizoen

De herfst wordt ook wel het vergeten tuinseizoen genoemd. De warme maanden zijn voorbij en mensen gaan we meer binnen leven. Het najaar is echter vanwege meerdere redenen de beste tijd om in de tuin te werken. De bodemtemperatuur is nog hoog en daarom slaan nieuwe planten goed aan. Daar profiteer je van in het voorjaar. De wortels zijn dan namelijk al beter gevestigd waardoor de plant een voorsprong heeft met mooiere en vollere beplanting als gevolg.

Verschillende grote Nederlandse partijen brengen het vergeten tuinseizoen weer onder de aandacht. Zo gaan Stichting Steenbreek en NL Greenlabel de hele maand oktober uitgebreid in op dit thema. Via deze campagne probeert men de tuin in de herfst weer aantrekkelijk te maken.

Bladeren laten liggen in de tuin

De laatste jaren merken we dat een strakke tuin zonder gevallen bladeren een trend is. De consument wil een opgeruimde border met mooie, zwarte grond tussen de planten. Wij zien echter graag een wat rommeligere tuin in de herfst. Het laten liggen van gevallen bladeren heeft veel voordelen. Het dient als isolerende laag waardoor de beplanting beter beschermt is tegen de vorst. Daarnaast zorgt het bodemleven (pieren, wormen en andere insecten) voor de vertering van de bladeren. Dit komt de biologie in de bodem ten goede. En hoe beter de biologische balans van de bodem hoe gezonder de planten. Tot slot vinden boven de grond levende dieren als spinnen en andere insecten bladeren een fijne plek om in de winter in te verblijven. Deze insecten zijn weer voedsel voor de vogels. Ook egels vinden het fijn als er wat meer blad ligt. Door simpel het blad te laten liggen verbeter je dus de biodiversiteit in de eigen tuin aanzienlijk.

Ruim het blad op het gazon wel op. De bladeren op het gazon houden het zuurstof en licht bij het gras weg. Dit zorgt uiteindelijk voor kale plekken en schimmels in het gazon.

Het gazon maaien in het najaar

Doordat de bodemtemperaturen nog warm zijn zal het gazon nog wel even doorgroeien. Stel de maaier alvast in op een tandje hoger. De laatste maaibeurt van het jaar mag zeker niet te kort zijn. Iets hoger gras is in de winter beter bestand tegen kou, betreding en ziektes.

Andere tuinklussen voor de tuin in de herfst

  • Strooi (organische) najaarsbemesting voor het gazon en de border
  • Zorg voor een goede plek voor vogelvoer. Vergeet ook een drinkschaal niet. Vogels hebben het in de winter zwaarder
  • Bij kans op vorst haal de kuipplanten naar binnen. Zonde als deze schade zouden oplopen door de kou
  • Kijk welke planten een eerste snoei kunnen gebruiken

Voor vragen over de tuin neem dan gerust contact met ons op. Of kijk op de FAQ pagina voor de meest gestelde vragen.