De tuin in het voorjaar

De tuin in het voorjaar

Wat te doen in de tuin in het voorjaar? Nou, meer dan genoeg! Alles komt weer tot leven en bloei en dat betekent dat je de tuin klaar kunt maken voor het mooiste seizoen van het jaar. We geven een aantal tips wat je kunt doen in de tuin. Uiteraard gaan we iets dieper in op het gazon.

Welke planten snoeien in het voorjaar?

Er zijn een aantal planten die je pas in het voorjaar kunt snoeien. Eigenlijk is de stelregel dat de heesters die na juni nog bloeien, in het voorjaar en na de vorst, moeten worden gesnoeid. De meest gangbare zijn natuurlijk rozen, de vlinderstruik en de lavendel. Snoei je deze planten eerder af, dan bestaat de kans dat met een strenge winter de takken zullen invriezen, met als gevolg dat de plant ernstige schade oploopt. Een handige tip dus voor de tuin in het voorjaar.

Welke planten in het voorjaar snoeien:

 • Rozen
 • Vlinderstruik
 • Lavendel
 • Pluimhortensia
 • Leilinde
 • Fruitbomen (februari)

De borders lenteklaar maken

In de herfst en de winter is er natuurlijk veel blad gevallen. Ook kan het zijn dat door hevige stormen, takjes van de bomen zijn gewaaid in jouw border. Dat is voor de natuur helemaal niet erg. Wij laten het liefst het blad in de borders liggen.

Waarom bladeren in de borders laten liggen?

Insecten en andere kleine beestjes moeten in de winter schuilen voor de regen, wind en kou. Vaak vinden zij onderdak onder de bladeren die wij in de tuin laten liggen. De bladeren vormen een soort microklimaat waar het goed toeven is. Zelfs egels vinden het fijn hun winterslaap onder het blad te houden. Voor de natuur is het dus erg goed als je wat “schuilplaatsen” in de tuin laat liggen. Maar het is ook erg belangrijk deze schuilplaatsen niet te vroeg op te ruimen in het voorjaar. Is het buiten nog niet structureel 10 graden of hoger? Dan zullen deze schuilplaatsen bewoond blijven. Pas dus op dat je niet te vroeg de borders opruimt. Op die manier help je de uiterst belangrijke insecten een handje.

Naast het helpen van de insecten is er nog een reden om het blad te laten liggen in de borders. De kringloop van de natuur zal zijn werk doen en delen van bladeren en ander organisch materiaal verteren. Dit verrijkt de bodembiologie enorm en daarmee zorg je voor een gezondere bodem die beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden als droogte en hitte. Niet voor niets zijn de bodems van onze bossen vaak enorm gezond. Dat komt omdat daar jaar in, jaar uit nieuwe bodemlagen worden gevormd door het vallen van de bladeren.

Het gazon in het voorjaar

En uiteraard mag bij de tuin in het voorjaar het gazon niet ontbreken. De (bodem)temperaturen beginnen te stijgen en daarmee begint het gras te groeien. Dat het gras groeit houdt ook in dat het weer voeding nodig heeft. Daarnaast is het goed om te kijken hoe het gazon uit de winter is gekomen. Wellicht heeft het een opknapbeurt nodig. Hier een aantal dingen die je kunt doen aan het gazon in het voorjaar:

 1. De eerste keer het gras maaien. Hiermee zorg je voor een mooiere aanblik van het gazon en bevorder je de groei van het gras.
 2. Organische meststoffen geven. De groei komt weer in het gras en daarom heeft het ook weer meststoffen nodig. Door meststoffen te geven zorg je ervoor dat het gras altijd voldoende voeding tot zijn beschikking heeft om gezond te ontwikkelen.
 3. Verticuteren. Het kan zijn dat mos in het gazon is gekomen in de winter. Het is dan verstandig om het gazon te verticuteren. Hiermee verwijder je mos en onkruid en geef je (nieuw) gras de kans zich te ontwikkelen.
 4. Graszaad zaaien. Na het verticuteren is het noodzakelijk om kale plekken door te zaaien met nieuw graszaad. Regelmatig nieuw graszaad zaaien houdt het gazon jong en vitaal. Daarmee is het beter bestand tegen ziektes en schimmels.
 5. Water geven. Bij een droog voorjaar is het verstandig om na het zaaien water te geven. Dit bevordert de snelheid van het kiemen van het graszaad. Hoe sneller het graszaad kiemt, hoe sneller het gazon weer gesloten is.
 6. Kantjes steken. Als kers op de taart kun je de kantjes steken. Het is even werk maar het resultaat is prachtig!

Kiezen voor het beste graszaad

Uiteraard is het belangrijk om te kiezen voor het juiste graszaad. NatureGrass heeft graszaad dat gekweekt is op Nederlandse bodem. Hiermee past het precies in onze Nederlandse tuinen. Je kunt kiezen uit het assortiment graszaden dat voor elke tuin wat wils heeft. Een heel fijn voorjaar gewenst!