De tuin water geven

De tuin water geven

De tuin water geven

De zomer staat weer voor de deur. En dat betekent dat de tuin weer vaker water nodig heeft. De afgelopen zomers waren extreem warm en droog. De borders en het gazon hebben in deze periodes extra aandacht nodig. Als het gaat om het geven van water is het verstandig om op een aantal dingen te letten.

Hoe vaak moet je water geven?

Dat het geven van water belangrijk is weten we allemaal. Maar de frequentie en hoeveelheid van water geven is minstens net zo belangrijk. De belangrijkste stelregel is; beter één keer veel water geven dan elke dag een klein beetje. De reden daarvoor is dat de meeste tuinplanten in de volle grond staan. De wortels van deze planten kunnen daardoor dieper groeien. En dus ook dieper water opnemen. Water wordt namelijk opgenomen via de wortelhaartjes. Dat zijn lange, buisjesvormige structuren die meestal alleen aan de punt van een wortel groeien. Op het diepste punt dus. En hoe dieper een plant wortelt, hoe gezonder die meestal is. Een plant met een ondiep wortelgestel zal sneller uitdrogen en ziek worden. En daar ligt de crux van het geven van water.

De belangrijkste stelregel is; beter één keer veel water geven dan elke dag een klein beetje.

Als je elke dag een klein beetje water zou geven hoeven de wortels niet diep te groeien om water op te nemen. Water is immers alleen in de bovenste laag aanwezig. Geef je per keer veel water, dan is het water dieper beschikbaar voor de wortel(haartjes) en zal het dus ook dieper groeien. Met als gevolg een mooi, volle wortelpruik en een gezond bloeiende plant. Bovenstaande geldt voor alle planten. Dus ook voor gras. Ook bij gras is een gezonde diepgewortelde plant een vereiste voor een gezonde groei.

Hoeveel water geven

Zoals gezegd is het beter om één keer veel water te geven dan elke dag een klein beetje. Maar planten zijn verschillend en niet alle planten hebben evenveel water nodig. Er zijn planten zoals Lavendel, Ijzerhard, Vlinderstruik en Zonnehoed die het helemaal niet erg vinden als ze wat droger staan. Maar er zijn ook planten, zoals onder andere de Struisvaren en Hortensia, die meer water nodig hebben. Ga daarom altijd na welke planten je hebt staan in de tuin en wat de waterbehoefte is van de specifieke plant.

Kan het gazon tegen droogte?

Gras kan over het algemeen prima tegen een wat drogere periode. Maar ook voor gras geldt dat extremen moeten worden voorkomen. Laat het gazon niet te droog worden en denk hierbij ook aan de stelregel; liever een keer veel dan elke dag een beetje. Gras is bij uitstek een plant dat gebaat is bij een diep wortelgestel. Door het telkens maaien van gras wordt er veel gevraagd van het herstellend vermogen van de plant. Hoe dieper de wortels groeien hoe beter het gras tegen extremen als hitte en droogte kan. Naturegrass is continu bezig met het zoeken naar goede grassen die tegen deze extremen bestand zijn. Deze ervaring nemen we uiteraard ook mee in onze mengsels voor particuliere tuinen.

Wanneer moet je water geven?

Het tijdstip van het geven van water is ook belangrijk om zo efficiënt mogelijk water te geven. Geef water het liefst in de vroege ochtend als de zon nog niet sterk is. Ook hebben de planten dan de tijd om de hele dag water op te nemen. Een alternatief is in de vroege avond. Maar doe het in ieder geval niet midden op de dag als de zon het hardst schijnt. Ten eerste zal een deel van het water gelijk weer verdampen. En ten tweede heb je kans op bladverbranding door de druppels die op de bladeren blijven liggen.

Voor vragen over de tuin neem dan gerust contact met ons op. Of kijk op de FAQ pagina voor de meest gestelde vragen.