Een bloemenweide maken in de stadstuin

Een bloemenweide maken in de stadstuin

Stadstuinen zijn over het algemeen kleiner dan tuinen in het dorp of platteland. Maar dat wil niet zeggen dat je van een kleine tuin geen oase van bloemen en planten kunt maken. Met een aantal slimme tips helpen we jou om een bloemenweide te maken in de stadstuin. Goed voor jou en goed voor de natuur!

Een groene tuin is goed voor je gezondheid

Het is bewezen dat een groene omgeving goed is voor je gezondheid. Het werkt stress verminderend en je kunt je beter concentreren. “Groene” werkplekken zijn bovendien goed voor de productiviteit.

Ook Nederlands onderzoek wijst uit: wie in een groene woonomgeving leeft, voelt zich vaker gezonder en is minder vaak ziek. Groen vermindert stress, bijvoorbeeld doordat van alleen al het zien van natuur een rustgevend effect uitgaat (bron). Wij schreven hier al eerder over.

Ook mensen in ziekenhuizen revalideren sneller als ze in een groene omgeving verblijven. Kortom; groen is goed voor de mens.

Een prachtige bloemenweide in potten en manden

Zoals gezegd is een stadstuin, of zelfs een balkon, niet heel groot. Toch kun je er een groene oase van maken. Door slim gebruik te maken van de ruimte creëer je vanzelf meer ruimte voor groen. Een handige manier om dat te doen is om gebruik te maken van bloempotten en manden. Hierin kunnen enorm veel bloemenzaden gezaaid worden. Stapel je de potten trapsgewijs dan haal je nog meer uit de ruimte. Bloemen zaaien in potten is heel eenvoudig. Daarnaast is het verzorgen vaak nog makkelijker dan in de volle grond. Je kunt veel beter water geven en onkruid verwijderen.

Met potten en manden kun je heel creatief zijn!

Je kunt er ook voor kiezen om een aantal potten te gebruiken om kruiden in te zaaien. Die kun je daarna zelf gebruiken voor het eten. De lekkere geuren die ervan af komen zijn een genot voor de zintuigen.

De juiste bloemen voor de bijen en vlinders

Kies je voor het juiste mengsel dan zul je ook vlinders en bijen naar jouw kleine tuin lokken. Bijen zullen jou, in tegenstelling tot wespen, gewoon met rust laten. Je kunt zelfs een klein bijenhotel neerhangen om de bijen te lokken. Je zult zien dat de bijen vooral met zichzelf bezig zijn en niet met de mensen.

Hoe meer we de bijen helpen hoe beter

Zoals we eerder schreven worden veel bijensoorten in Nederland en de wereld bedreigd in hun soort. In China is het zo erg dat ze de appelbomen met de hand bestuiven omdat er geen bijen meer zijn die dat kunnen doen. Een schrikbeeld wat ons betreft. Bijen zijn zo nuttig voor de natuur dat we eigenlijk niet zonder kunnen. Elke vierkante meter extra leefruimte erbij is dus al winst. Ook in een kleine stadstuin of balkon dus. Elke beetje helpt!

Hoe maak je een bloemenweide in de stadstuin

  • Kies de juiste locatie; zonnig en niet veel wind
  • Zaai in potten en manden of een verhoogd bloembed (denk eraan dat potten meer water nodig hebben)
  • Zaai de zaden in goede, luchtige grond in het voorjaar als de vorst weg is
  • Zaai een gevarieerd mengsel zodat je de hele zomer schik hebt van de bloemen