Tuinvragen
Bij een bodemtemperatuur van 10 graden kun je graszaad zaaien. De bodem zal rond eind maart/begin april deze temperatuur bereiken. Uiteraard is dit afhankelijk van de buitentemperatuur. Hoe kouder de winter en het vroege voorjaar, hoe later de bodemtemperatuur bereikt zal worden.
Ligt het gazon veelal in de schaduw, bijvoorbeeld door bomen of hoge schuttingen? Kies dan voor het schaduwmengsel. Bij overige omstandigheden kies je voor het speel- en siergazonmengsel.
Het is raadzaam om na het verticuteren nieuw gras in te zaaien. Het gazon is op dat moment meer “open”. Dat bevordert de kieming van het graszaad. Bovendien zal er op de open plekken dan goed gras groeien en kan onkruid er niet settelen.
Het gazon verticuteren kan in het voorjaar of in de nazomer (augustus/september). De nazomer is het beste moment omdat de bodemtemperatuur hoog is en er normaal gesproken voldoende neerslag valt. Het gras wat wordt ingezaaid na het verticuteren kiemt dan snel waardoor het gazon goed kan dichtgroeien voordat het de winter ingaat.
Het maaien van het gras is heel belangrijk. Hoe meer je maait hoe beter! In deze blog lees je alles over het maaien van het gras.
Maaihoogte:
– 3-4cm
Uitzonderingen:
– De laatste maaibeurt van het jaar
– Bij extreme hitte en droogte in de zomer
De bestelde producten worden na drie werkdagen bezorgd. Bijvoorbeeld: bestellingen op maandag geplaatst worden donderdag bezorgd. Bestellingen die op vrijdag zijn geplaatst worden op woensdag bezorgd.
De standaard hoeveelheid voor het inzaaien van het gazon is 1kg per 40 vierkante meter. Zaai nooit te weinig. Zo weet je zeker dat er geen kale plekken zullen ontstaan na het inzaaien. Lees hier onze blog over de hoeveelheid graszaad.
De standaard hoeveelheid voor het zaaien na het verticuteren is 1kg per 100 vierkante meter.
Zaai gras ongeveer op 1 cm in. Zaai je met de hand? Dan is het verstandig om na het zaaien het graszaad in te harken. De kiemsnelheid wordt hierdoor verhoogd.
Gele plekken kunnen de oorzaak van veel factoren zijn. Een veelvoorkomende factor is droogte. Geef het gazon in droge periodes twee keer per week overvloedig water. Geef je al voldoende water? Lees dan eens onze blog over ziektes en plagen in het gazon. Hier staan de veelvoorkomende ziektes én de oplossingen daardoor.
Straatgras is een enkel-jarig en heel af en toe tweejarig grasplantje. Straatgras (Poa Annua) bloeit het hele jaar door en kenmerkt zich door uitbundige zaadvorming (de witte pluimpjes met zaadjes bovenaan de plant). Straatgras heb je liever niet (teveel) in het gazon. Lees hier welke grassoorten je liever wel in het gazon wilt hebben.
Hier hebben we een blog over geschreven. Lees hem hier!
Een paardenweide in de winter onderhouden is geen gemakkelijke klus. Het vraagt veel aandacht om ook in de winter een mooie weide te hebben en houden. Met alle winterse omstandigheden zoals modder, regen, veranderende zwaardere bodem, bladeren die vallen etc etc. Blijven de paarden veelal buiten in de winter? Dan komt er nog meer bij kijken. Gelukkig kunnen we je een beetje helpen met tips voor de paardenweide in de winter.
Je kunt altijd contact opnemen via het contactformulier. Wij streven erna om je vraag binnen 24 uur te beantwoorden. Onze tuinspecialisten staan voor je klaar.