Gras inzaaien

Gras inzaaien

Gras inzaaien met graszaad om een mooi gazon in de tuin te maken juichen wij uiteraard toe. Een mooie grasmat vormt het hart van de tuin. Hopelijk met veel beplanting eromheen. Op het gazon kunnen de kinderen lekker spelen en de volwassenen lekker luieren. Een ideale plek dus om lekker met z’n allen te genieten van de tuin.

Om een mooi gazon te maken zijn er aan aantal dingen waar je op moet letten. Wij hebben daarvoor een stappenplan gemaakt.

gras mengsels

Stap 1 Wanneer gras zaaien

Het moment waarop je gras gaat zaaien is van groot belang. De beste maanden om gras te zaaien zijn april, mei en augustus, september. In augustus en september zijn zowel de lucht- als de bodemtemperatuur nog relatief hoog. Daarnaast valt er over het algemeen wat meer regen dan in de zomermaanden. Perfecte omstandigheden dus voor het zaaien van graszaad. Ook in het voorjaar kun je gras zaaien. Bij een bodemtemperatuur van 10 graden zal graszaad kiemen. Maar hoe hoger die temperatuur is, hoe sneller het graszaad zal kiemen. En hoe eerder graszaad kiemt, des te minder krijgt onkruid de kans om te settelen tussen het gras.

Stap 2 zorg voor een goede ondergrond en zaaibed

Graszaad kiemt alleen als het kan beschikken over voldoende licht en zuurstof. Zorg er daarom voor dat de ondergrond helemaal vrij is van onkruid. Ook als je het gazon opnieuw gaat zaaien op een plek waar een oud gazon heeft gelegen moet deze helemaal vrij zijn. Oud gras en oude wortels in de grond zorgen ervoor dat het nieuwe graszaad niet goed kan kiemen. Een ideale ondergrond heeft voldoende licht, zuurstof en is rijk aan bodemleven. Kijk daarom eerst op welk type ondergrond het gras gezaaid wordt. Ligt je tuin op arme zandgrond? Dan is het verstandig eerst de bodem te verrijken met bodemverbeteraars en meststoffen. Zo kan het jonge gras direct profiteren van voldoende voedingsstoffen om optimaal te ontwikkelen tot een mooi gazon.

Stap 3 Kiezen voor het juiste soort graszaad

Nu is het tijd om te bepalen welk soort graszaad gezaaid gaat worden. Eén vraag is daarin cruciaal; komt mijn gazon in de zon te liggen of grote delen van het jaar in de schaduw? Woon je in een bosrijk gebied of heb je veel bomen of hoge schuttingen rondom de tuin? Dan kan het zijn dat het gazon veel in de schaduw ligt. In dit soort gevallen is het raadzaam om voor een schaduwmengsel te kiezen. Dit mengsel bevat grassoorten die beter tegen minder zonlicht kunnen en ook in die omstandigheden goed zullen groeien, zonder daarbij de sierwaarde te verliezen. In gevallen dat je gazon het grootste deel van het jaar in de zon ligt, kies dan voor een speel- en siergazon mengsel. Dit is een mengsel met een hoge sierwaarde dat tevens sterk genoeg is om frequent betreden te worden.

Stap 4 Het zaaien van graszaad

Na de keuze voor het type graszaad, kun je beginnen met zaaien. 1Kg graszaad is goed voor ongeveer 40-50m2 gazon. Ga niet meer oppervlakte doen met minder graszaad. Hierdoor kunnen er kale plekken ontstaan die zich op gaan vullen met onkruid. Bij twijfel altijd iets meer zaaien. Het beste kun je zaaien op een windstille dag. Graszaad zal daarom alleen op de plek komen te liggen waar het hoort en niet tussen de tegels of in de border. Zorg ervoor dat het graszaad gelijkmatig over het oppervlakte wordt verdeeld.

Zorg er ookvoor dat je na het zaaien het graszaad goed inharkt. De ideale zaaidiepte van graszaad is tussen de 0,5 en 1,5cm. Dieper zaaien kan leiden tot een mindere opkomst van het graszaad. Te oppervlakkig gezaaid graszaad kan wegwaaien of worden opgegeten door vogels.

Heb je beschikking over een roller? Rol dan de oppervlakte na. Graszaad dat goed gehecht is aan de bodem zal sneller kiemen. Is er geen roller voorhanden kun je dit ook zelf doen met schoenen zonder veel profiel.

Stap 5 Na het zaaien

Na het zaaien is het van belang om de oppervlakte vochtig te houden. Doe dit minimaal tot het graszaad is gekiemd. Graszaad zal eerder kiemen bij een vochtige toplaag. Staat het graszaad ‘erop’? Dan hoef je minder water te geven. Geef liever in een keer veel water dan elke dag een klein beetje.

Als het gras hoog genoeg is (zo rond de 10cm), kun je de eerste keer maaien. Maai altijd met scherpe messen om schade aan het gras te voorkomen. Houdt de eerste keer een hoogte aan van 5 á 6cm. Niet lager! Het jonge gras is nog niet sterk genoeg om hiervan te herstellen. Bouw de hoogte hierna af tot de gewenste hoogte. Gazons worden over het algemeen gemaaid op een hoogte van 3 tot 4 cm.

Voordelen van gras zaaien t.o.v. zoden leggen

Veel mensen kiezen voor het leggen van zoden. Hier zitten echter een aantal nadelen aan vast die we hieronder opsommen:

  • Graszoden worden vaak op een andere grondsoort gekweekt dan de grondsoort in je eigen tuin. Dit betekent dat het gras zich eerst moet aanpassen aan de grondsoort in jouw tuin met als risico dat dit niet optimaal lukt. Uitval van zoden kan dan het gevolg zijn.
  • Zoden moeten in het begin enorm veel water hebben om de wortels te helpen ontwikkelen en te hechten aan de grond. De ervaring leert dat, ondanks dat men het idee heeft genoeg water te hebben gegeven, dit alsnog te weinig is. Ook dit zorgt voor uitval van (delen van) de zoden.
  • Graszoden zijn duurder in aanschaf. Gemiddeld kosten graszoden tussen de €200 en €300 per 100 vierkante meter. Dat is vaak nog exclusief bezorgen. Een veelvoud dus van de kosten voor graszaad
  • De kwaliteit van de zoden verschilt nogal, terwijl je met het zaaien van ons graszaad zeker weet dat je verzekert bent van goede kwaliteit.
  • Met het leggen van graszoden mis je de echte grasbeleving. Althans, dat vinden wij. Wij vinden niets mooier om te zien dan het ontstaan en ontwikkelen van jong gras. Ook voor kinderen is het enorm leerzaam om te zien dat er uit dat zaadje een enorm mooi plantje kan groeien.

Heb je vragen over het inzaaien of onderhouden van het gazon? Neem dan gerust contact met ons op. Onze tuinspecialisten helpen je graag. Kijk ook eens op de FAQ pagina voor de meest gestelde vragen.