Het gazon herstellen

Het gazon herstellen

Na een periode van extreme weersomstandigheden kan het nodig zijn om het gazon te herstellen. Koude, natte winters zijn niet goed voor het gazon. Maar ook periodes met extreme droogte en hitte kunnen ervoor zorgen dat het gazon blijvend beschadigd blijft. Het gazon moet dan hersteld worden om weer mooi en gezond te worden en te blijven. Mocht het nodig zijn om het gazon te moeten herstellen dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Wij leggen in een aantal stappen uit hoe je dat het beste kunt doen.

Herstel het gazon zo snel mogelijk

Dit is eigenlijk de beste tip die we kunnen geven. Heeft het gazon schade opgelopen? Herstel dan het gazon direct wanneer dit ook weer kan. Blijf niet te lang zitten met kale plekken in het gazon. Hoe langer je daarmee wacht hoe groter de problemen meestal worden. Die kale plekken zullen er namelijk niet al te lang zijn. Die worden snel opgevuld door materiaal wat je niet in het gazon wilt hebben; onkruid, straatgras, mos en ander ongewenst spul.

Heeft je gazon schade opgelopen in de winter? Begin dan meteen met herstellen zodra de temperaturen weer stijgen in het voorjaar.

Heeft je gazon schade opgelopen door lange periodes van droogte en hitte? Wacht ook dan niet te lang. Zodra de temperaturen weer “normaal” worden óf je beschikking hebt over sproeiwater, begin dan gelijk. Hoe eerder het gazon hersteld wordt hoe beter.

De grond voorbereiden voor het herstellen van het gazon

Voordat je kunt beginnen met inzaaien van de kale plekken is het van belang om de grond goed voor te bereiden. Verwijder overtollig materiaal in de toplaag van de bodem. Oude wortelresten moeten zoveel mogelijk worden weggehaald om nieuwe wortels kans te geven zich te ontwikkelen.

Verwijder ook boven de grond al het ongewenste materiaal. Oude grasresten, mos of onkruid nemen de ruimte in van waar ook goed gras kan groeien.

Zorg daarna voor een luchtige toplaag. Maak de grond goed los met een hark of handfrees. Hoe meer lucht in de bodem hoe beter. Bodems met voldoende zuurstof vormen een perfecte basis voor gras om in te ontwikkelen.

Na het weghalen en eventueel frezen van de bodem is het van belang om de bodem egaal te maken. Hierdoor krijg je een strakke egale grasmat zonder kuilen. Bovendien is het makkelijker inzaaien op een vlakke bodem dan op een bodem met kuilen.

Kiezen van de juiste graszaden voor jouw gazon

Na het voorbereiden van de grond is het tijd om het gazon in te zaaien. Belangrijk is het daarbij om te kiezen voor de juiste graszaadmengsels. DSV-Zaden en Naturegrass hebben alvast een selectie gemaakt die perfect passen in de Nederlandse tuinen. We willen daarbij extra aandacht vragen voor het enige 100% biologische graszaadmengsels voor het gazon van Nederland; Eko Gazon Graszaad.

Hoe zaai je graszaden

In een van onze eerdere blogs leggen we uitgebreid uit hoe je het beste graszaad kunt inzaaien. Belangrijk is in ieder geval dat alle kale plekken worden opgevuld met nieuw zaad. Hiermee voorkom je toch nog kale stukken in het gazon na het inzaaien. Kleinere plekken kunnen met de hand worden ingezaaid. Wil je zeker weten dat het graszaad overal gelijkmatig terechtkomt? Maak dan gebruik van een zaaikarretje. Deze verdeelt het graszaad precies in de hoeveelheid die gewenst is. Ook over de hoeveelheid graszaad hebben we eerder al een blog geschreven.

Na het zaaien

Om een gezond en gesloten grasmat te houden is het van belang om het gazon jaarlijks te voorzien van nieuw graszaad. Jong en vers gras toevoegen houdt het gazon vitaal en beter bestand tegen extreme omstandigheden. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Organische voeding is daarnaast ook van belang om gras optimaal te laten groeien.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!