Het gazon in de winter
De winter is voor veel tuinliefhebbers niet de periode om het gazon te onderhouden. En dat snappen we. De laatste maaibeurt is gegeven, de najaarsbemesting ligt er (als het goed is) op en de barbecue-feestjes vinden meestal ook niet in de winter plaats. Toch zijn er een aantal dingen die je in de winter kunt doen om het gazon direct én tijdens het komende groeiseizoen te verbeteren.
Kalk
De winter is het moment om kalk te strooien. Kalk wordt ook bij koude temperaturen opgenomen. Omdat kalk en meststoffen niet samen gebruikt kunnen worden, is de winter het goede moment om kalk te strooien. Kalk zorgt voor een stabiele Ph waarde van de bodem waardoor voedingsstoffen tijdens het groeiseizoen beter kunnen worden opgenomen. Omdat de Ph waarde stabiel blijft zal mos in het gras ook minder goed ontwikkelen. Strooi het kalk niet als het vriest of als er sneeuw ligt.
Gras maaien in de winter
Het gras zal in de winter niet (veel) groeien. Maar de afgelopen jaren zijn de winters in Nederland behoorlijk zacht geweest. Dat betekent dat de bodemtemperatuur niet heel laag is. Dit zie je terug in je gazon. Gras groeit bij een bodemtemperatuur van ongeveer 10 graden. Na de laatste maaibeurt zal het gras op sommige plekken wat doorgroeien. Die plekken zou je kunnen maaien. Let op dat je dat niet doet als het vriest.
Het gras betreden als het vriest
Zoals gezegd kun je het gazon in de winter helpen met het geven van kalk. Maar ook door niets te doen help je het gras. Als het vriest is het niet goed als je het gras betreed. Het gras kan beschadigen met bruine of kale plekken als gevolg. Als het niet hoeft blijf dan van het gazon af.
Onderhoud grasmaaier
Omdat de grasmaaier in de winter niet gebruikt wordt is dit de ideale periode om de grasmaaier weer gereed te maken voor het groeiseizoen. Dit wordt door veel mensen onderschat. Onscherpe messen zorgen niet alleen voor een minder fraai beeld van het gazon maar vooral voor meer kans op ziektes in het gazon. Je snijdt het gras dan niet recht af waardoor er eerder wondjes ontstaan. Die wondjes zijn een ingang voor schimmels die je niet in het gazon wilt hebben.
Dunner gazon na de winter
Het gazon heeft het zwaar in de winter. Dat komt omdat mos en onkruid bij nog lagere temperaturen wel groeien. Het onkruid en mos kun je het beste in het voorjaar verwijderen (bijvoorbeeld door te verticuteren). Na het verwijderen zullen er wat kale plekken ontstaan. Zaai deze kale plekken bij met graszaad. Dit zorgt voor een dichte zode en volle grasmat. Want; waar gras groet, groeit geen onkruid.
Kortom; ondanks het winterseizoen is het raadzaam het gras toch wat aandacht te geven:
- Kalk strooien in de winter als het niet sneeuwt of vriest
- Eventueel doorgroeiend gras maaien, maar is niet noodzakelijk
- Blijf zoveel mogelijk van het gazon af, zeker als het vriest
- Check de grasmaaier en zorg voor scherpe messen
- Informeer alvast naar kwalitatief goed graszaad die je in het voorjaar kunt gebruiken
Tuinvragen?
Heb je vragen over het inzaaien of onderhouden van het gazon? Neem dan gerust contact met ons op. Onze tuinspecialisten staan voor je klaar. Je kunt ook kijken op de FAQ pagina. Hier staan de meest voorkomende tuinvragen.