Het gazon in een bloembed veranderen

Het gazon in een bloembed veranderen

Tuinliefhebbers zullen er weleens over nagedacht hebben; hoe kan ik het beste het gazon in een bloembed veranderen? Niet dat wij er voorstander van zijn om massaal alle gazons te veranderen in borders vol bloemen, maar een goeie mix van gras en bloemen in de tuin kan een prachtig gezicht opleveren. Omdat veel tuinen al een gazon hebben, die voor een deel ruimte inneemt van bijvoorbeeld een mooie border vol bloemen en planten, leggen we in deze blog uit hoe je het beste (een deel van) het gazon in een bloembed kan veranderen.

Een goeie voorbereiding is het halve werk

Voordat je kan beginnen met het maken van een bloembed is het handig om over een aantal zaken na te denken.

  • Bedenk van tevoren welk deel van je gazon je wilt veranderen in een bloembed. De meeste kans op mooie bloemen maak je op een stuk tuin met voldoende zon. Pak dus een deel wat het hele jaar door voldoende zon krijgt. Bloemen en planten gedijen dan het beste.
  • Het moment van het jaar om aan de slag te gaan is ook belangrijk. Kies bij voorkeur het voorjaar of nazomer. Dit zijn de beste momenten in het jaar. Er valt over het algemeen voldoende neerslag en de temperaturen zijn ook goed.

Voorbereiden van de grond

Het is belangrijk dat de bloemenzaden goed kunnen hechten aan de bodem. Daarom is het van belang om het bestaande gazon te verwijderen.

  1. Steek het gras uit met een spade. Probeer zoveel mogelijk wortels mee te nemen maar zo weinig mogelijk grond. Klop de zoden uit zodat het meeste grond tussen de wortels uitvalt. Deze klus kun je daarom het beste doen als de grond relatief droog is.
  2. De grond onder de grasmat moet ook goed losgemaakt worden. Het frezen kan met een spade maar het is makkelijker om dat met een freesmachine te doen. Deze zijn te huren bij de meeste bouwmarkten. Met het frezen maak je de grond onder de oude grasmat weer luchtig waardoor nieuwe planten beter kunnen settelen. Frees de bodem ongeveer 25 centimeter diep.
  3. Maak daarna de bodem vlak met een hark. Druk de bodem licht aan zodat eventuele kuilen zichtbaar worden. Vul die kuilen op met nieuwe grond. Het is fijn als de bodem egaal is. Zo krijg je uiteindelijk het beste resultaat.

Kiezen van het bloemenmengsel voor het bloembed

Nu is het tijd om het bloemenmengsel te gaan zaaien. Uiteraard nadat je de keuze hebt gemaakt voor het juiste mengsel. Kies je voor een bloemenmengsel of een bijenmengsel. Beide mengsels geven een pracht aan kleur en bloemen. Het bijenmengsel is meer samengesteld met vooral zogenaamde “bijenlokkers”. Ook vlinders zullen de weg vinden naar deze bloemen. Maar dat wil niet zeggen dat er in het bloemenmengsel niet ook wat lekkers zit voor verschillende soorten insecten.

Kies voor onze populaire mengsels

Het zaaien van het bloemenmengsel

 Het beste is om de zaden te mengen met droog zand. Op die manier is het zaad makkelijker te verdelen en zal het minder snel wegwaaien naar plekken waar je het mengsel niet wilt hebben. Kies ongeveer net zoveel zand als zaad. Dus 1Kg mengsel met 1Kg zand. Zaai in twee keer. De tweede keer loodrecht tegenover de eerste keer (dus horizontaal en verticaal). Zo weet je zeker dat er voldoende zaad op alle plekken ligt.

Biodiversiteit in de tuin

Met een bloeiende bloemenweide in de tuin help je de biodiversiteit in de tuin te verbeteren. Dat dat hard nodig is, daar hebben we al eerder over geschreven. De zaadmengsels van Naturegrass en DSV Zaden bevatten een enorm scala aan gevarieerde bloemen die allemaal nuttig zijn voor de natuur. Het nieuwe bloembed dat zojuist is aangelegd zorgt niet alleen voor een mooi plaatje, maar vormt ook een voedingsbron voor wilde vogels die beschutting zoeken. De nectar en stuifmeel die het hele jaar door worden geproduceerd zullen dankbaar worden genuttigd door de insecten in de tuin.

Voor andere vragen over de tuin neem dan ook gerust contact met ons op. Of kijk op de FAQ pagina voor de meest gestelde vragen.