Het hoe en waarom van gras maaien

Het hoe en waarom van gras maaien

Mensen met een gazon in de tuin weten dat het moet gebeuren; gras maaien. Het is (als het goed is) een regelmatig terugkerende bezigheid. Niemand wil te lang gras waar je niet lekker in kunt liggen of met de kinderen op kunt spelen. Maar waarom is het maaien van gras zo belangrijk? Wanneer en hoe vaak moet je eigenlijk het gras maaien? En wanneer vooral niet? In deze blog leggen we alles uit over het maaien van het gras.

Waarom gras maaien

Het maaien van het gazon is niet alleen om praktische redenen handig. Te lang gras kan vervelend zijn als je lekker in de tuin wilt spelen met de (klein)kinderen. Ook een strandbedje rolt net even wat makkelijker in en uit de schaduw als het gras goed gemaaid is.

Maar ook voor de gezondheid van de grasmat is het maaien van gras cruciaal. Een gazon dat regelmatig gemaaid wordt is gezonder en sterker. Dat komt omdat de grasplantjes die in jouw tuin aanwezig zijn, gekweekt zijn om goed tegen maaien te kunnen. De zogenaamde recreatiegrassen. Ze horen kort gehouden te worden. Maai je niet regelmatig genoeg en laat je het gras dus te lang worden, dan zal het plantje elke keer als je het wél maait, een enorme dreun voor de gezondheid te verwerken krijgen.

Dat zit zo; een grasplant mag maximaal 1/3 van zijn lengte verliezen met maaien. Die lengte is net genoeg voor de plant om weer te herstellen van het maaien. Maai je meer dan 1/3 van de plant af, dan kost het de plant teveel energie om weer te herstellen. Het grasplantje voelt zich dan zwak met allerlei ziektes tot gevolg. Het grasbestand zal langzaam maar zeker afnemen en onkruid en mos zullen zich gaan settelen in het gazon. Om die reden vinden wij het gebruik van een robotmaaier ook een aanrader. Die maait namelijk op dagelijkse basis een heel klein stukje van het gras af. Maar heb je geen robotmaaier, dan is dus de vraag; hoe vaak moet ik mijn gazon maaien?

Hoe vaak het gazon maaien

Eigenlijk hebben we het antwoord op deze vraag hierboven al gegeven. Het kan eigenlijk niet vaak genoeg zijn. Nu snappen we dat er ook nog andere dingen moeten gebeuren in de tuin, dus elke dag het gras maaien wordt voor veel mensen lastig. Maar hou dus de hierboven genoemde stelregel aan;

Maai maximaal 1/3 van het grasplantje af.

Dat betekent in de praktijk dat je (in het groeiseizoen) 2 keer per week het gras zult maaien. De snelheid van het groeien van gras hangt ook af van bijvoorbeeld het gebruik van meststoffen. Gebruik je duurzame, langzaam werkende, organische meststoffen, dan groeit het gras minder hard dan je chemische meststoffen gebruikt. Met chemische meststoffen zul je waarschijnlijk wat vaker moeten maaien.

Op welke hoogte gras maaien

Het instellen van de grasmaaier op de juiste hoogte is belangrijk. Zoals hierboven beschreven is het advies om maximaal 1/3 van het grasplantje af te maaien. Pas hier de hoogte van het maaien op aan. Maai je regelmatig? Dan kun je de maaier op dezelfde hoogte laten staan.

Vanaf de lente kun je een hoogte van 3-4 cm aanhouden.

Er zijn een aantal (weers)omstandigheden die vragen om een andere maaihoogte. In de zomer, bij extreme hitte, is het verstandig om het gazon niet te kort te maaien. Door het gras iets langer te laten bescherm je het tegen die hitte. Als het najaar begint en we langzaam richting winter gaan is het ook verstandig om het gras iets langer te laten. Zeker bij de laatste maaibeurt van het jaar mag het gras gerust iets langer gelaten worden. Op die manier bescherm je het gras tegen winterse omstandigheden als regen, sneeuw en vorst. Onkruiden en mos maken minder kans om zich te settelen in het gazon.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!