Hoeveel graszaad heb ik nodig voor mijn gazon?

Hoeveel graszaad heb ik nodig voor mijn gazon?

Tags: ,

We krijgen vaak mailtjes, telefoontjes of appjes met de vraag; hoeveel graszaad heb ik nodig voor mijn gazon? Het is zeker van belang om voldoende graszaad te strooien. Vooral als je een nieuw gazon gaat inzaaien wil je niet dat er, na het zaaien en als het gras opkomt, kale plekken in het gazon ontstaan. Daarom geven wij in deze blog uitleg hoeveel graszaad je nodig hebt voor het gazon. Daarnaast geven we tips over hoe je het beste kunt strooien.

Gazon inzaaien

Er is een verschil tussen een gazon helemaal inzaaien of een gazon “doorzaaien”. Met het inzaaien van het gazon bedoelen we dat er een heel nieuw gazon wordt ingezaaid. Dus op een kaal zaaibed. In dat geval is er meer graszaad nodig om het nieuwe gazon helemaal “dicht” te krijgen. Voor het inzaaien van een nieuw gazon is ons advies:

100 gram graszaad per vierkante meter

Dit geldt voor zowel Eko Gazon Graszaad, Gazon Graszaad en Schaduw Graszaad.

Het kan geen kwaad om iets meer te strooien. Vaak wordt er door vogels wel iets van het zaad weggepikt. Dat is niet erg, zolang je je maar aan de aanbevolen hoeveelheden houdt.

Tips om graszaad in te zaaien

  • Zaai zowel horizontaal als verticaal. Op die manier komt het graszaad overal goed terecht
  • Hark na het zaaien het graszaad iets in. Graszaad dat wat dieper ligt kiemt sneller
  • Zorg dat de toplaag na het zaaien vochtig blijft. Graszaad zal ook hierdoor sneller kiemen

Gazon doorzaaien

Met het doorzaaien van het gazon bedoelen we het inzaaien na bijvoorbeeld het verticuteren. Doorzaaien van kale plekken bij het verwijderen van onkruid is een andere optie. Het advies voor het doorzaaien is lager. Dat komt omdat er na het verticuteren (als het goed is) nog goed gras blijft staan. Het gazon is niet helemaal kaal. Als dat wel het geval is dan geldt het advies voor het inzaaien van het gazon hierboven.

Blijft er voldoende gras staan na het onderhoud dan is het advies:

40 gram per vierkante meter

Ook dit advies geldt voor alle graszaadproducten. Logischerwijs is er niet zoveel graszaad nodig als bij een geheel nieuw grasveld omdat er nog “oud” gras is blijven staan.

Tips om graszaad door te zaaien

  • Zaai alleen de kaal geworden plekken in. Graszaad strooien op al bestaand gras heeft geen zin en is zonde van het graszaad
  • Zaai dus wat preciezer dan bij het inzaaien van een nieuw gazon om verspilling te voorkomen
  • Hark het graszaad iets in de bodem om de kieming te bevorderen
  • Zorg dat de toplaag vochtig blijft na het zaaien

In onze blog Gras inzaaien gaan we dieper in op hoe je het beste het gazon kunt inzaaien. Daarin vertellen we onder andere wanneer je het beste kunt zaaien en met welk type graszaad. Ook leggen we uit wat de voordelen van graszaad zijn ten op zichten van graszoden.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!