Mos in het gazon, wat te doen?
Het is voorjaar. En dat betekent dat veel tuinliefhebbers gaan kijken hoe het gazon de winter uit is gekomen. Helaas zien we vaak dat er mos in het gazon is gekomen. Dat is niet gek. Mos groeit namelijk door als de winter niet zo streng is. Ook groeit mos onder moeilijke omstandigheden zoals kortere dagen met weinig zonlicht. Dat is ook de reden waarom in schaduwrijke tuinen meer mos groeit.
Wij leggen in deze blog in een aantal stappen uit wat je kunt doen om mos uit het gazon te verwijderen. Tot slotte geven we ook tips om de groei van mos in het gazon zoveel mogelijk te voorkomen.
Stap 1: mos in het gazon verwijderen
Het verwijderen van mos in het gazon kan op verschillende manieren. Onze voorkeur heeft het om het mos te verwijderen door het gazon te verticuteren. Je snijdt dan het mos uit het gazon. Bovendien verwijder je dan ook ander materiaal, zoals onkruid en de viltlaag uit het gras.
Je maakt de toplaag van de bodem daarmee luchtiger waardoor het bestaande goede gras zich beter kan ontwikkelen. Ook is het verstandig om het gazon te verticuteren om stap 2 en 3 beter te kunnen uitvoeren.
Stap 2: Keuze voor een graszaadmengsel
In deze stap bepaal je welk type graszaad nodig is om het gazon te voorzien van nieuw gras. Ligt het gazon grotendeels in de schaduw? Kies dan voor een schaduwmengsel. Dit graszaad is beter bestand tegen minder zonlicht.
In alle andere gevallen is het verstandig te kiezen voor het “normale” speel- en siergazon mengsel. Daarin zijn er twee keuzes: Eko gazonmengsel of Gazonmengsel. Beide zijn geschikt om het gazon in te zaaien na het verticuteren.
Stap 3: gras inzaaien
Na het verticuteren is het gazon en de toplaag weer ‘open’. Dat betekent dat er meer zuurstof bij het gras komt. En zuurstof is nodig om nieuw gras goed te laten ontwikkelen. Zaai ongeveer 1 kilo per 100 vierkante meter door. Is het gazon erg kaal geworden? Hou dan ongeveer 1 kilo per 50 vierkante meter aan.
Stap 4: Hou het gazon vochtig
Het is van belang om het gazon te blijven sproeien nadat je het gras hebt ingezaaid. Dat bevordert de kiemsnelheid. De kale plekken zullen dan sneller opgevuld zijn met gras. Sproei totdat het graszaad is gekiemd. Nadat het gekiemd is kun je terug naar minder water geven. Hou in droge periodes 1 tot 2 keer water geven per week aan. Liever 2 keer per week veel water geven dan elke dag een klein beetje.
Stap 5: Geef het gazon voeding
Voeding is erg belangrijk om gras goed te laten groeien. Doe dit met een organische meststof. Op die manier voed je niet alleen het gras maar ook de bodem.
Stap 6: Maai het gazon
Maai het gazon het liefst 2 keer per week. Door je gazon vaker te maaien hou je het sterk en veerkrachtig. Maai niet te kort. Door te kort te maaien komt het gras onder stress te staan waardoor de kans op onkruid en mos toeneemt.
Tips om mos in het gazon te voorkomen
Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om mos in het gazon te voorkomen.
Tip 1: Maai het gazon regelmatig en niet te kort
Zoals gezegd is het te kort maaien van het gazon niet goed voor de grasplant. De groei zal daardoor stagneren. Op termijn zal het gras verdwijnen en komt er mos of onkruid voor in de plaats. Ben je een maaibeurt vergeten? Zorg er dan voor dat je de eerste keer iets hoger maait dan normaal. De stelregel is: maai nooit meer dan 1/3 van de grasplant eraf. Laat bij de laatste maaibeurt voor de winter het gazon iets langer. Daardoor is het beter bestand tegen winterse omstandigheden.
Tip 2: Gebruik kalk in het najaar en de winter
Door kalk te strooien verhoog je de Ph waarde van het gazon. Mos groeit op plekken met een lage Ph waarde. Hou de Ph waarde op peil door elke jaar in het najaar en winter kalk te strooien. Lees in deze blog meer tips wat je in de winter kunt doen om het gazon gezond te houden.
Tip 3: Hou het grasbestand op peil
Door regelmatig gras in te zaaien hou je het grasbestand jong en fris. Hoe meer gras er groeit hoe minder mos en onkruid de kans krijgen om tussen het gras te settelen. Jaarlijks een inzaaibeurt en het gazon zal jong en fris blijven.
Heb je vragen over het inzaaien of onderhouden van het gazon? Kijk eens op de FAQ pagina of neem gerust contact met ons op. Onze tuinspecialisten helpen je graag.