Vlindervriendelijke bloemen en planten in de tuin

Vlindervriendelijke bloemen en planten in de tuin

Vlinders hebben het moeilijk in Nederland (en ook daarbuiten) op dit moment, maar gelukkig kun je ze met behulp van ons helpen met vlindervriendelijke bloemen en planten in jouw eigen tuin. Nederland telt ruim 4,5 miljoen tuinen. Als elke tuin er 1 vierkante meter extra plek maakt voor bloemen en planten, bereiken we enorme hoeveelheden extra biodiversiteit. En dat in onze eigen achtertuin. Makkelijker kan bijna niet! Zo help je als tuinbezitter mee aan het helpen van de natuur in de eigen leefomgeving.

Creëer de perfecte tuin met vlindervriendelijke bloemen en planten

Je kunt relatief makkelijk voor betere omstandigheden zorgen voor allerlei soorten insecten, waaronder vlinders. Voor zowel jou als de vlinders geeft dat veel voordelen.

Wist je dat een “groene” tuin:

  • Een stuk minder heet is in de zomer?
  • Voor veel minder wateroverlast zorgt?
  • Stress vermindert?
  • Geluiddempend werkt? Erg fijn in de drukke stad!
  • Het huis in waarde laat stijgen?
  • Veel meer dieren, zoals vogels naar de tuin lokt?

Met kwalitatief goede zaden van NatureGrass zorg je voor een prachtige tuin vol levendige kleuren. Een waar paradijs voor insecten en andere dieren. Heb je fruitbomen in de tuin? Door meer insecten naar jouw tuin te lokken verhoog je de kans op meer fruit aan de bomen!

Hoe meer vlindervriendelijke bloemen en planten in de tuin krijgen?

Om meer vlinders jouw tuin in te lokken, zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken, als je ervoor kiest een bloemen- en/of- bijenmengsel in te zaaien:

1: Kies de juiste plek in de tuin. Je maakt natuurlijk het meeste kans als je het beste plekje kiest waar de bloemen en planten het beste tot hun recht komen. De beste plek in de tuin is een plek waar de zon veelvuldig schijnt. Let op hoge gebouwen of schuttingen die voor schaduw kunnen zorgen.

2: Bereid het stukje grond goed voor, vooordat je gaat zaaien. De grond moet goed losgemaakt worden alvorens je gaat zaaien. Op een verdichte bodem zal veel zaad niet kiemen. Spit de bodem een klein beetje om en hark daarna weer licht aan.

3: Zaai het mengsel met de hand. Zo zijn de zaden het makkelijkst goed te verdelen. Heb je een groter perceel? Verdeel deze dan in kleinere stukken. Het is belangrijk om overal voldoende zaad te strooien.

4: Zaai de zaden in twee keer. De tweede keer loodrecht op de eerste. Zo weet je zeker dat overal voldoende zaad ligt.

De goede keuze voor de natuur

Door vlindervriendelijke bloemen en vlindervriendelijke planten te planten, krijg je niet alleen een mooie tuin. Je helpt ook om iets heel goeds te doen voor de natuur. In een van onze eerdere blogs vertelden we al hoe belangrijk de biodiversiteit van de mens is. Elk stukje extra biodiversiteit helpt. Dus ook die paar vierkante meter bij jou in de tuin. Met een enorm oppervlakte aan tuinen in Nederland kunnen we daarin echt een verschil maken. In een land als Denemarken bijvoorbeeld zijn de laatste jaren 49 (!) van de 69 soorten vlinders zijn verdwenen. In Nederland zijn er 17 van de 53 soorten dagvlinders verdwenen. Om dat tij te keren is er dus veel nodig. Een klein stukje tuin reserveren voor deze mooie diertjes is een kleine moeite toch?

De juiste zaadmix kiezen voor vlinders en bijen kan hieronder. Je doet iets goeds voor de natuur en je krijgt er een tuin voor terug met een enorm scala aan mooie bloemen en planten.