Waarom schaduw graszaad?
In de Nederlandse tuinen liggen veel gazons (gedeeltelijk) in de schaduw en vaak krijgen wij dan ook de vraag; waarom schaduw graszaad? Tuinen die in gebieden liggen met veel hoge bomen, tuinen op het noorden of oosten, of tuinen met hoge afscheidingen. In veel gevallen liggen de gazons gedeeltelijk en voor lange periode in het jaar jaar in de schaduw. Gazons die in de schaduw liggen hebben het vaak wat zwaarder. Minder zonlicht betekent ook minder groei voor gras en meer groei voor onkruiden en mos. Het hoeft echter geen probleem te zijn om een gazon in de schaduw te hebben. Er zijn namelijk speciale graszaadmengsels die gemaakt zijn voor dit soort uitdagingen.
Wat is schaduw graszaad?
Maar wat is nou het verschil tussen “normaal” graszaad en graszaad voor in de schaduw? Het geheim zit in het selecteren van de type zaden in het schaduwmengsel. Sommige type graszaden zijn uitermate geschikt om te groeien op gronden met minder zonlicht. Die zijn namelijk ontwikkeld voor schaduwplekken. Die graszaden hebben wij toegevoegd in het schaduwmengsel.
Deschampsia
In Gazon Schaduw Graszaad zit 10% Deschampsia graszaad. Deze grassoort is speciaal ontwikkeld om het goed te doen op schaduwrijke plekken. Het kan goed tegen vocht, minder voeding en droogte. Allemaal factoren die van belang zijn op schaduwrijke plekken. De mix van verschillende grassoorten in het mengsel maakt het ideaal voor gazons in de schaduw.
Hardzwenk
Een ander grassoort dat in Gazon Schaduw zit in Hardzwenk. Hardzwenk is net als Deschampsia een grassoort dat goed tegen schaduw kan. Het kan korter gemaaid worden en kan goed tegen zowel (teveel) vocht als droogte. Kortom; een ijzersterk grassoort dat perfect past in schaduwrijke tuinen. Omdat we een mengsel willen dat onder alle omstandigheden goed en mooi kan ontwikkelen zit in al onze producten een mix van verschillende grassoorten. Maar in het mengsel voor schaduwrijke plekken maf hardzwenk zeker niet ontbreken.
Onderhoud voor gazons in de schaduw
Omdat gazons die in de schaduw liggen vaak wat trager opdrogen na een regenbui is het van belang om te kijken naar het onderhoud. Ook het maaibeleid moet iets worden aangepast. Zorg ervoor dat het gazon altijd gesloten blijft. Ook dit sterke mengsel kan het in de winter zwaar krijgen door veel neerslag en kou. Zaai daarom na de winter altijd wat graszaad door de kalere plekken. Zo hou je het gazon gesloten en daarmee de kans op onkruid en mos beperkt.
Omdat dit mengsel erg sterk is, is het mogelijk om het gazon wat korter te maaien. Alle grassoorten in het mengsel kunnen hier goed tegen. Ook het gebruik van een robotmaaier is uitermate geschikt voor dit mengsel. Maai wel regelmatig en hou de bekende stelregel aan:
Maai nooit meer dan 1/3 van het grasplantje af.
We hebben hier al vaker over geschreven in onze verschillende blogs. Maar het is voor de gezondheid van het gras zo belangrijk dat we het niet vaak genoeg kunnen herhalen. Hoe korter je het gras wilt maaien, hoe vaker er dus gemaaid moet worden. Maai je niet meer dan 1/3 af? Dan zal het plantje zich gezond ontwikkelen. Een mooie grasmat, het hele jaar door, is dan het resultaat.