Ideale maanden om het gazon te onderhouden

Ideale maanden om het gazon te onderhouden

We krijgen vaak de vraag wat nou de ideale maanden zijn om het gazon te onderhouden. Dat vinden wij een goede vraag. Veel klusjes voor het gazon kunnen het hele jaar door. Maar wil je het gazon een keer een goede onderhoudsbeurt geven dan kun je dat het beste doen in de volgende maanden.

Augustus en september, de grasmaanden bij uitstek

Veel tuinliefhebbers kiezen ervoor om het gazon in het voorjaar een stevige onderhoudsbeurt te geven. Het gazon wordt dan geverticuteerd en soms zelfs belucht. Logisch ook. De zon begint weer te schijnen en de aandacht gaat dan weer uit naar de tuin. De lange winter is voorbij en we kunnen weer lekker naar buiten. Het is ook zeker niet slecht om in het voorjaar het gazon aan te pakken. Kijk dan wel even naar de bodemtemperatuur. Die kan in maart en ook april nog te laag zijn. Graszaad wat dan gezaaid wordt kiemt heel traag. Waardoor kale plekken niet snel worden opgevuld en worden ingenomen door nieuw onkruid.

Dat is ook één van de redenen waarom de maanden augustus en september beter geschikt zijn voor onderhoud. De bodemtemperatuur is dan hoog én er valt over het algemeen voldoende neerslag. Twee factoren die bepalen hoe snel graszaad kiemt. En hoe sneller graszaad kiemt, hoe eerder kale plekken die ontstaan zijn door het verticuteren weer worden opgevuld. De kans dat onkruid zich settelt op de kale plekken is dan beperkt.

Verticuteren van het gazon

Het verticuteren van het gazon doen we om de viltlaag in het gazon te verwijderen. De viltlaag ontstaat door bijvoorbeeld maaisel wat op het gazon blijft liggen en nog niet verteerd is. Een dun viltlaagje is niet erg. Maar wordt die laag te dik dan kan het voor problemen zorgen. Water dringt niet meer goed door naar de bodem en ook voedingsstoffen worden niet meer goed opgenomen. Door te verticuteren snijdt men door de laag heen waardoor die wordt verwijderd. Het gazon blijft daardoor luchtig. In een luchtig gazon zal gras het veel beter doen.

Beluchten van het gazon

Het beluchten van het gazon is iets anders dan verticuteren. Met beluchten ga je dieper de grond in om daar meer zuurstof in de bodem te krijgen. Zuurstof is nodig om bijvoorbeeld de wortels beter te laten ontwikkelen. Hoe dieper de wortels gaan, hoe beter bestand tegen extreme omstandigheden als droogte. Beluchten kan simpelweg met een riek. Hiermee kom je diep genoeg om lucht in de bodem te krijgen. Belucht plekken die veel betreed worden. Bijvoorbeeld een looproute over het gazon naar het terras. Op die plekken zorgt extra zuurstof ervoor dat het gras toch kan blijven groeien. Bij de lokale doe-het-zelf zaak zijn vaak ook prikrollen of hollepijpbeluchters te huur. Daarmee kun je het gazon machinaal beluchten.

Inzaaien na de onderhoudsbeurt

Na de onderhoudsbeurt ontstaan er kale plekken in het gazon. Onkruid en mos zijn verwijderd. Op die plekken willen we nieuw gras terugzien. Zaai daarom altijd de kale plekken door met graszaad. Bestaand gras lukt het niet om de kale plekken op te vullen. In augustus en september kiemt het graszaad het snelst waardoor het gazon weer mooi dicht is gegroeid voordat de winter begint. daarom zijn dit de ideale maanden om het gazon te onderhouden.