Kalk strooien, het liefst in de winter

Kalk strooien, het liefst in de winter

Kalk strooien zou een standaard klus voor de tuinbezitter moeten zijn. Kalk regelt onder andere de PH-waarde (zuurtegraad) van de bodem. Die waarde is van groot belang voor de planten die erin groeien. Een te hoog PH-waarde zorgt voor een stop van de opname van verschillende voedingsstoffen. Een te lage Ph- waarde heeft een negatief effect op de uitwisseling tussen voedingsstoffen. Kortom, de Ph- waarde moet in balans zijn om planten en het gras in een gezonde bodem te laten groeien.

PH-waarde daalt van nature

De zuurtegraad van de bodem daalt in de meeste tuinen in Nederland van nature. Door bodemmineralisatie treed het proces op waardoor de PH-waarde daalt. Dat is een natuurlijk proces, en op zich niet erg, maar wel goed om bij stil te staan. Om de Ph- waarde op peil te houden is een jaarlijkse kalkbeurt nodig. Met kalk stabiliseer je de PH-waarde van de bodem. Om de PH-waarde te verhogen moet er meer en vaker kalk gegeven worden.

Kalk de bodemverbeteraar

Kalk is niet alleen goed om de PH-waarde te regelen in de bodem. Kalk bestaat voor een groot deel uit het element Calcium. Calcium is een belangrijk element voor de groei van de planten. Daarnaast zorgt Calcium voor een goede structuur van de bodem. Die structuur is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de wortels. Hoe beter wortels zich onder de grond kunnen ontwikkelen, hoe gezonder uiteindelijk de plant boven de grond. Tot slotte fungeert kalk als hoeder van de gezondheid van de plant. De celwanden worden bijeengehouden en opgebouwd door calcium, waardoor de plant minder vatbaar is voor schimmels en ziektes. Juist in de winter wanneer de planten het toch al zwaarder hebben, vooral het gazon.

Wanneer kalk strooien

Kalk (calcium) heeft de nuttige eigenschap dat deze ook bij lage temperaturen wordt opgenomen. Dat is gunstig om meerdere redenen. In de winter, als het niet vriest of sneeuwt, wordt kalk nog opgenomen door de bodem. Omdat er altijd een periode tussen de bemesting en kalk in moet zitten, kan kalk dus het beste in het najaar en/of winter gegeven worden.

Kalk en meststoffen gaan niet samen(!)

Door de hoeveelheid calcium die in de toplaag van de bodem aanwezig is na het geven van kalk, worden meststoffen tijdelijk niet opgenomen. Zorg er daarom voor dat er minimaal 5-6 weken tussen de kalkgift en de eerste voorjaarsgift meststoffen zit. Laat je er korter tussen, dan strooi je de meststoffen dus eigenlijk voor niks. Een groot deel van die meststoffen kan namelijk niet worden opgenomen door de plant.

Optimale pH-waarde voor de diverse plantgroepen:

  • Gazons: 5.5-6.5
  • Borders algemeen: 5.5-6.5
  • Kalkminnende planten: 6.0-7.0
  • Zuurminnende planten: 5.0-6.0
  • Bomen algemeen: 5.5-6.5
  • Azalea/Rododendron en heide: 4.0-5.5

Hoeveel kalk strooien

Hoeveel kalk er gestrooid moet worden hangt af van verschillende factoren. Op welke grond staan de planten? Zandgrond is van nature schraler en heeft een lagere PH-waarde. Op deze gronden is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien. Op rijkere kleigronden is de ph vaak wat hoger. Daar kun je ook jaarlijks kalk strooien (mits de ph niet te hoog is), maar dan in mindere hoeveelheden.

Weet je nou niet wat de ph- waarde van de bodem is? Laat dan een bodemmonster nemen. De bemestingsadviseur van Naturegrass kan je vrijblijvend helpen met het lezen van de analyses en o.b.v. de analyses een plan te maken.

Voor vragen over de tuin neem dan gerust contact met ons op. Of kijk op de FAQ pagina voor de meest gestelde vragen.