Opfrisbeurt voor je paardenweide

Opfrisbeurt voor je paardenweide

Tags: ,

Tips om de kwaliteit van je paardenweide te verbeteren

Na de extreme lange droogte van deze zomer kan jouw paardenweide er dor en bruin uitzien. Gelukkig kan goed gras tegen een stootje! De regen is de afgelopen week gevallen en daardoor zal het gras zich in veel gevallen goed herstellen. Wanneer dat niet (helemaal) gebeurt, geven we je hier tips om je paardenweide om deze snel weer in optimale conditie te krijgen.

Tip: na regen moet het gras de kans krijgen om zich te herstellen: laat je paardenweide dus niet meteen intensief begrazen.

Goed gras – de norm: 1 krachtige spruit goed gras per dm²


Cruciaal is de norm van ‘1 krachtige spruit goed gras per dm²’. Als deze aanwezig is, is de kwaliteit goed genoeg en kun je de paardenweide met goed management dicht laten trekken.

Matig gras- open plekken: doorzaaien

Open plekken zijn goed herkenbaar. Het advies voor doorzaaien wordt gegeven bij een aandeel van 25% slechte grassen of open plekken. Als je wacht tot het voorjaar dan zijn de open plekken gevuld met straatgras en/of ruwbeemd. Als je open plekken dit najaar doorzaait heeft de weide een veel betere slagingskans om te herstellen vanwege een hogere bodemtemperatuur en minder concurrentie van de bestaande grassen. Voor het doorzaaien is het aan te raden om het bestaande gras kort af te maaien. Hierdoor krijgen de nieuwe grassen genoeg licht en plaats om te groeien.

Slecht gras: dor en bruin, met geheel bruine wortels en veel kale plekken: opnieuw inzaaien

Bij minder dan 50% goede grassen of extreem veel open plekken moet de grasmat vervangen worden. Dus heb je veel kale plekken, dan is vaak het advies om helemaal opnieuw in te zaaien.

Zodra er eenmaal kale plekken ontstaan, groeien de goede grassen zoals Engels raaigras en timothee niet meer terug. In de plaats daarvan komen slechte grassen zoals straatgras, ruwbeemd en kweek.

Hoe opnieuw inzaaien?

Voor opnieuw inzaaien is het nodig om een perceel eerst goed los en onkruidvrij te maken. Bij veel onkruiden kan ook een herbicide worden toegepast. Hierna kan het inzaaien beginnen. De zaden kunnen het beste op een diepte van 1,0 tot 1,5 cm ingezaaid worden. Kleine percelen kunnen met de hand gezaaid worden. Let er wel op dat het zaad gelijkmatig verdeeld wordt.

September is een goede maand om opnieuw in te zaaien.  Hiermee worden (te) hoge temperaturen voor de optimale kieming van gras ontlopen. Zodra het gras boven komt, laat je het gras eerst groeien tot 15 cm en maai je het gras eerst een keer af. Bij normale groeiomstandigheden duurt dit ongeveer 2 maanden. De eerste bemesting is aan te raden bij een grashoogte van 6 tot 8 cm.

Tip: Probeer het in- of doorzaaien te plannen vóór een regenbui zodat het gras direct kan kiemen.

Na het in- of doorzaaien is het verstandig de bodem aan te rollen zodat de zaden goed in contact komen met de bodem.

NatureGrass VitaHorse paardenweide
VitaHorse paardenweide

VitaHorse graszaad

Het juiste graszaad is een belangrijk onderdeel aan een goede grasmat. Kies voor een grasmengsel dat speciaal is samengesteld voor paarden. Met het juiste graszaad leg je een betere grasmat voor je paarden aan. Hiermee voorkom je onnodig veel problemen zoals opnieuw inzaaien, maar bijvoorbeeld ook problemen van je paard zoals zandkoliek.

VitaHorse GrassBalance voor weides en gras-paddocks met veel betreding.

VitaHorse LowFructaneMix voor hooiwinning en als een laag fructaangehalte van belang is.

Om meer biodiversiteit, smakelijkheid en gezondheidswaarde toe te voegen aan je paardenweide is het mogelijk om beide mengsels te mengen met VitaHorse Herb Mix, een speciaal samengesteld kruidenmengsel.

Klik hier voor meer informatie over de VitaHorse graszaden: naar de paardenmengsels