De paardenweide in de winter

De paardenweide in de winter

Een paardenweide in de winter onderhouden is geen gemakkelijke klus. Het vraagt veel aandacht om ook in de winter een mooie weide te hebben en houden. Met alle winterse omstandigheden zoals modder, regen, veranderende zwaardere bodem, bladeren die vallen etc etc. Blijven de paarden veelal buiten in de winter? Dan komt er nog meer bij kijken. Gelukkig kunnen we je een beetje helpen met tips voor de paardenweide in de winter.

Voorkomen van winterschade

  • Zorg dat het gras niet te lang de winter in gaat. Het lange gras kan afsterven en daarmee uiteindelijk de zuurstof in de bodem beperken. Onkruid gedijt hier goed onder en heeft daarmee meer kans om te settelen in de weide
  • Haal mest op tijd weg. Mest zorgt voor een plaatselijke lengtegroei van gras waar paarden het liefst niet van eten. Om gelijkmatige begrazing te bevorderen moet je dus de mest regelmatig (het liefst dagelijks) verwijderen.
  • Zorg voor voldoende ruwvoer om door de winter heen te komen. Let wel; paarden zullen dit stuk land stuklopen. Doorzaaien in het voorjaar is noodzakelijk om onkruid te voorkomen.
  • Voorkom molshopen door het jaar heen. Molshopen zorgen voor verzakking in de bodem. Tevens komt het zand tijdens het maaien in het hooi terecht.
  • Voorkom dat er met zware voertuigen over de grasmat wordt gereden. Dit zorgt voor verdichting van de bodem en een stagnatie in de grasgroei. De paardenweide in de winter is namelijk extra kwetsbaar voor (zware) betreding.
  • Is al het gras toch verloren gegaan door het slechte weer? Dan raden we aan om opnieuw in te zaaien. In de eerder geschreven blog leggen we uit hoe je dat het beste kunt doen.
  • Zorg voor genoeg beschutting voor de paarden. Kijk of de schuilstal vrij is van lekken en gaten. Men zegt dat het het beste is om het dak te repareren in de zomer. Maar heb je het nog niet gedaan? Doe het dan voordat de winter echt in het land is.
  • Het najaar en de winter zijn een goede tijd om kalk te strooien. Kalk brengt de Ph-waarde van de bodem langzaam omhoog óf voorkomt daling van de Ph-waarde. Weet je niet wat de Ph-waarde van de bodem is?….

Bodemmonster nemen

Tijd voor een grondmonster? Doe dit dan aan het einde van de winter. De bodem is dan in perfecte staat om een monster te nemen. De mineralisatie is nog niet op gang waardoor je het beste beeld krijgt van de bodem. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het interpreteren van het bodemonderzoek? Neem dan gerust contact met ons op. Onze bodemexperts helpen graag mee met het geven van advies.

Vitahorse

“Paarden hebben een wezenlijk ander gedrag dan de meeste graasdieren. Ten eerste grazen ze veel dieper dan bijvoorbeeld koeien; hierdoor wordt de grasmat aanmerkelijk zwaarder belast. Ten tweede grazen paarden veel selectiever dan andere graasdieren; speciaal hiervoor hebben we de Vitahorse mengsels ontwikkeld.”