Meer biodiversiteit in de tuin

Meer biodiversiteit in de tuin

Je hoort er de laatste tijd steeds vaker over; meer biodiversiteit in de tuin. Het is hard nodig om bijvoorbeeld insecten te helpen om te kunnen (over)leven. Maar wat is biodiversiteit nu eigenlijk? En hoe kun je als tuinbezitter een steentje bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit in Nederland en daarmee in de wereld?

Wat is biodiversiteit?

De naam zegt het eigenlijk al; diversiteit van het leven. Biodiversiteit is de verzamelnaam voor alles wat leeft op de planeet. Dus wij als mensen, alle dieren, planten, micro-organismen en schimmels die er zijn op de aarde. De verscheidenheid daarin zegt iets over de mate van biodiversiteit. Hoe meer verschillende soorten planten en dieren er in ieder zijn soort leven, hoe hoger de mate van biodiversiteit.

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Eigenlijk alles wat wij als mensen eten is terug te leiden tot de biodiversiteit. En ook het merendeel van bijvoorbeeld de bouwmaterialen, industriële grondstoffen en medicijnen halen we uit biologische bronnen. Daarnaast kiezen we als mensen ervoor om op vakantie te gaan in de natuur. Ook het toerisme vaart dus voor een groot deel op biodiversiteit.

“Biodiversiteit vertegenwoordigt dus een enorme economische waarde”, benadrukt Jones-Walters. De VN-Biodiversiteitsconventie verwoordt het als volgt: “Minstens 40 procent van de wereldeconomie en 80 procent van de behoeften van arme bevolkingsgroepen is afhankelijk van biologische hulpbronnen. Bovendien: hoe rijker de biodiversiteit, hoe groter de kans op medische ontdekkingen, economische ontwikkeling en aanpassing aan nieuwe uitdagingen zoals klimaatverandering.”

Buiten de economische waarde laten verschillende onderzoeken zien dat “groen” goed is voor de algehele gezondheid. In een groene omgeving zijn we productiever. Heb je een drukke werkdag gehad? Dan kiezen we ervoor om even uit te waaien op het strand of in het bos. Een ziekenhuis wat in een groene omgeving ligt, heeft een positief effect op de mensen die erin liggen. Kortom, we kunnen als mens niet zonder de natuur en alles wat erin leeft.

Biodiversiteit staat onder druk

We schreven in onze blog over het belang van bijen al hoe snel het kan gaan als de bij uit zou sterven. En eigenlijk kunnen we dat beeld ook schetsen als het gaat om de teruggang van de biodiversiteit. Sinds 1970 is de populatiegrootte van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen wereldwijd met gemiddeld 68% afgenomen. Dat blijkt uit het Living Planet Report 2020.

Dat dat uiteindelijk gevolgen heeft voor de mens zal verrassend zijn. Maar wat kunnen wij als mens, en in het bijzonder als tuinbezitter zelf doen?

Meer biodiversiteit in de tuin

Nederland telt ongeveer 4,5 miljoen tuinen. Al deze tuinen bij elkaar vormen een enorm (potentieel) oppervlakte voor meer biodiversiteit. In onze tuinen komen bijvoorbeeld vlinders, bijen, vogels, muisjes en egels graag langs als de leefruimte daarvoor geschikt is.

Laat in de winter bijvoorbeeld het gevallen blad liggen in de borders. Insecten vinden dit een heerlijke plaats om te verblijven. En dieren die die insecten eten zijn er dus ook blij mee.

Zorg voor minder bestrating in de tuin. Hoe meer diversiteit in groen hoe meer we de natuur helpen.

Zaai eens per jaar een bloemen- of bijenmengsel in een deel van de border. Dit is een walhalla voor bijen en vlinders. Stel je voor dat elke tuin in Nederland één vierkante meter meer biodiversiteit extra zou hebben. Dat is met 4,5 miljoen tuinen dus 4,5 miljoen vierkante meter extra groen. Dat zijn 600(!) voetbalvelden. De kracht van de tuinbezitter is dus enorm. Laten we samen de natuur een beetje helpen.

Voor andere vragen over de tuin neem dan ook gerust contact met ons op. Of kijk op de FAQ pagina voor de meest gestelde vragen.