5 tips tegen droogte in je tuin

5 tips tegen droogte in je tuin

Het voorjaar van 2022 staat nu al bij de droogste 5% voor deze tijd van het jaar. Het is niet extreem warm maar er valt nauwelijks neerslag. Dit is een trend die de laatste jaren steeds meer zichtbaar wordt. Door klimaatverandering worden de voorjaren en zomers droger. En als er dan regen valt, komt dat steeds vaker in extreme vorm. Onweersbuien, hoosbuien en windstoten zijn dan het gevolg. Wij geven in deze blog 8 tips wat je kunt doen om zo goed mogelijk om te gaan met deze extreme weersomstandigheden.

Tip 1: Plant meer groen in de tuin

Hoe meer groen in de tuin, hoe beter, vinden wij. Maar niet alleen omdat wij dat vinden is het een goed idee om meer groen in de tuin te plaatsen. Een tuin met meer groen is koeler tijdens warme periodes. Tijdens hete zomers is dit een fijne bijkomstigheid. Plaats bijvoorbeeld een boom waaronder meer schaduw zal zijn. Daar zal de grond minder snel uitdrogen. Onder de boom kun je dan bijvoorbeeld weer plantjes of bloemen planten. Ook bijen- en bloemenmengsels zullen het goed doen. Bijkomend voordeel is dat je daarmee ook de bijen en andere insecten helpt. En dat deze hulp nodig hebben wordt meer en meer duidelijk.

Tip 2: Vang regenwater op

Er valt zoals gezegd niet veel regen dit jaar. Het regen wat uiteindelijk valt kun je opvangen. Dan hoef je minder kostbaar kraanwater te gebruiken om de tuin water te geven. Een ander voordeel van regenwater is de temperatuur. Regenwater is warmer dan kraanwater. Heb je bijvoorbeeld net je gazon ingezaaid dan zullen de graszaden eerder kiemen als je regenwater geeft. Regenwater kun je opvangen door middel van bijvoorbeeld een regenton, wadi of vijvertje. Tegenwoordig heb je nog meer innovatieve manieren om regenwater op te vangen. Daarover is genoeg te vinden om het web.

Tip 3: Let extra goed op je gazon

Gras wortelt vrij ondiep en zal dus sneller last hebben van droogte. Extra aandacht voor het gras tijdens droge en warme periodes is dus verstandig. Maai het gras in deze periodes iets langer dan normaal. Hierdoor zal het beter bestand zijn tegen droogte. Water geven kan met opgevangen regenwater of als het echt moet met kraanwater. Hoe je het beste het gazon water kunt geven lees je hier. Wil je geen water geven en is het gazon beschadigd? Dan geven we hier een aantal tips om het gazon te herstellen.

Tip 4: Stenen eruit

Kijk ook even kritisch naar het percentage stenen in de tuin. Wellicht kan dat wat minder. Halfverharding voor het terras is ook een optie. Hier zal regenwater veel makkelijker doorheen gaan waardoor het in de bodem kan zakken en niet wordt afgevoerd naar het riool. Buien worden steeds extremer waardoor de riolering meer en meer belast wordt. Een andere goeie tip is om versteende paden anders in te delen. Leg de tegels van je tuinpad bijvoorbeeld wat meer uit elkaar, en laat daartussen gras of bloemetjes groeien. Dan heb je nog steeds het voordeel van een mooi tuinpad maar niet het nadeel dat het water niet meer weg kan. Een ander voordeel van minder stenen is de temperatuur. Tijdens hete zomers kan de temperatuur wel met 8 graden verschillen tussen groene en grijze tuinen.

Tip 5: Ergens een groen dak(je)?

Groene daken zien we steeds vaker. Maar in de tuin is daar vaak geen gelegenheid voor, denken we. Wist je dat je van je tuinhuisje heel makkelijk een groen dak kunt maken. En de voordelen van groene daken zijn enorm! Het vangt regenwater op, geeft plek voor bijen en andere insecten en dat trekt weer andere dieren aan zoals vogels. Zo help je met een klein stukje groen al heel veel diertjes. Groene daken met sedumplanten zijn goed bestand tegen hitte en droogte. Ideaal dus voor een groenere tuin!