Het gazon verticuteren
Het gazon verticuteren is een (als het goed is) regelmatig terugkerende klus. Logisch ook, als je kijkt hoe goed het voor het gazon en de bodem is. Maar alhoewel de meeste mensen weten dat het moet gebeuren, vragen wij ons af of iedereen wel weet wáarom het goed is om het gazon te verticuteren. Daarnaast leggen we uit hoe en wanneer je het beste kunt verticuteren, en wat je na het verticuteren kunt doen om het gazon zo snel mogelijk weer in topconditie te krijgen.
Wat is verticuteren?
Met het verticuteren snij je met messen door het bovenste laagje van het gazon heen. Doordat de machine of hark messen heeft in een soort haakjes-vorm trek je in feite alles wat in dat laagje zit los. Dat kunnen (ongewenste) grasplantjes zijn die ondiep geworteld zijn, maar uiteraard ook nog andere ongewenste dingen. In het bovenste laagje (rond de 1,5 cm) zit vaak veel dood organisch materiaal. Grasresten bijvoorbeeld die onverteerd zijn blijven liggen na het maaien. Dit materiaal haal je weg. Ook mos en onkruid trek je uit de bovenste laag van het gazon.
Waarom het gazon verticuteren?
Dat we het gazon moeten verticuteren weten we wel. Maar waarom doen we dat? Zoals hierboven uitgelegd snijden we door te verticuteren door de bovenste laag van de bodem heen. Hier zit veel dood organisch materiaal dat zorgt voor een verdichting van de toplaag. Dit materiaal haal je weg. Dat is belangrijk omdat er dan weer meer zuurstof de bodem in kan. En luchtige toplaag zorgt er ook voor dat wortels van de gezonde grasplantjes zich beter kunnen ontwikkelen. Hoe beter de wortel kan ontwikkelen, hoe gezonder het plantje boven de grond.
Mos en onkruid snijden we ook weg als we verticuteren. Waar mos en onkruid groeit, kan geen gras groeien en daarom is het belangrijk ongewenste plantjes te verwijderen uit het gazon.
Een bijkomend voordeel is dat je door te verticuteren tijdelijk een meer open grasmat krijgt die makkelijk is door te zaaien met nieuw graszaad. Het is belangrijk om het gazon “jong” te houden door af en toe opnieuw graszaad te zaaien. Een jong en vitale grasmat voelt zich lekker en zal gezond blijven ontwikkelen. Daarmee vergroot je de kans op een gesloten gazon waar onkruid, mos en ziektes geen kans krijgen.
- Verwijderen dood organisch materiaal
- Meer zuurstof in de toplaag
- Betere ontwikkeling van de wortel en daarmee het gras
- Ongewenste onkruiden en mos verwijderen
- Betere omstandigheden om gazon te voorzien van nieuw graszaad
- Minder kans op ziektes en schimmels
Hoe het gazon verticuteren?
Het gazon verticuteren kan op twee manieren; met een hark of met een machine. De voorkeur gaat uit om het met een machine te doen. Buiten het feit dat het met de hand een zware klus is, bereik je met een machine ook een beter resultaat.
Verticuteer het gazon altijd grondig. Het liefst horizontaal en verticaal. Op die manier weet je zeker dat het meeste ongewenste materiaal verwijderd wordt. Een ander voordeel van twee richtingen verticuteren is het openen van de grasmat om goed door te kunnen zaaien. Want nieuw graszaad zaaien is een vereiste om een goede en gezonde grasmat terug te krijgen.
Wanneer verticuteren?
Het gazon verticuteren kun je doen in het groeiseizoen. Grofweg van maart tot en met september. Hierin is het wel belangrijk om te kijken naar de weersomstandigheden. Is het in het voorjaar nog te koud (en dan met name de bodemtemperatuur), dan is het verstandig nog even te wachten. Na het verticuteren moet je namelijk opnieuw doorzaaien met graszaad. En graszaad kiemt pas bij warmere temperaturen. Hoe warmer de bodem is, hoe sneller graszaad kiemt. Daarom gaat onze voorkeur ook uit naar de maanden augustus/september. Dit zijn ideale grasmaanden. De bodemtemperatuur is hoog en er valt over het algemeen voldoende neerslag. Ideale omstandigheden voor graszaad om snel te kiemen en zo snel een mooi, gesloten gazon te krijgen.
Na het verticuteren
Zoals hierboven beschreven is het van belang om na het verticuteren door te zaaien met nieuw graszaad. Hiermee vul je de ontstane open plekken aan met gras. Doe je dat niet dan zullen de open plekken zich weer vullen met onkruid en/of mos. Dat willen we natuurlijk niet. Kies ook voor het juiste graszaad. Ligt het gazon wat meer in de schaduw? Dan is het verstandig om een schaduwmengsel te nemen. Ook als het gazon in de zomer wel veel zon krijgt. Je kunt er ook voor kiezen om het gedeelte van het gazon dat meer in de schaduw ligt in te zaaien met schaduwgras en het andere deel met een “normaal” graszaad mengsel.
Na het inzaaien van het nieuwe graszaad is het verstandig om het gazon te bemesten met organische bemesting. Zo weet je zeker dat het bestaande en nieuwe gras de juiste voeding krijgt om goed te ontwikkelen.
Voor vragen over de tuin neem dan gerust contact met ons op. Of kijk op de FAQ pagina voor de meest gestelde vragen.