Waarom groeit mijn gazon niet goed?

Waarom groeit mijn gazon niet goed?

Waarom groeit mijn gazon niet goed? Die vraag krijgen wij (helaas) vaak gesteld. Het antwoord daarop is niet altijd eenvoudig te vinden. Zeker niet als we niet zelf ter plekke kunnen kijken. Toch zijn er een aantal basisfactoren die ervoor kunnen zorgen dat het gazon niet goed groeit. Wij leggen uit welke die zijn.

Te weinig maaien

Het maaien van het gazon is een van de makkelijkste dingen, maar tevens een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor het gazon. We schreven er al eerder over. Net als alle planten heeft het grasplantje een bepaalde opbouw. Het is belangrijk om te weten dat die opbouw niet teveel verstoord moet worden. En dat verstoren doe je, gek genoeg, door minder te maaien. We weten inmiddels dat je niet meer dan 1/3 van het grasplantje mag afmaaien. Doe je dat wel, dan verstoor je de opbouw van de plant en daarmee komt deze in de stress te staan. Gebeurt dat te vaak dan raakt de plant uitgeput met als gevolg dat de plant niet meer optimaal kan groeien. Daarmee zal de grasplant langzaam in kracht verliezen en uiteindelijk worden vervangen door onkruiden en mos.

Hoe meer je dus maait, hoe minder je van het grasplantje afmaait, hoe gezonder het plantje blijft. Dat is ook de reden dat wij een robotmaaier altijd aanprijzen. Die maait (bijna) elke dag en daarmee nooit meer dan 1/3 van de plant. Een slecht maaibeleid is één van de belangrijkste redenen waarom een gazon niet goed groeit.

De tuin water geven

Te weinig sproeien

In een droge periode zoals dit jaar is het van belang om het sproeischema goed op order te hebben. Wij zeggen niet dat je na een week droogte gelijk moet sproeien. Maar zitten we in een lange periode van droogte dan moet er gesproeid worden om de groei in het gazon te houden. Als je dan sproeit, schroom dan niet om de sproeier enkele uren aan te laten staan. Op die manier kan het water diep de grond in gaan en zullen de dieper gelegen wortels (van gezonde en goede grassen) ook water krijgen. Dus liever 1 keer in de week lang sproeien, dan elke dag een klein beetje.

Te vaak sproeien

Zoals we zojuist vertelden is het beter om 1 keer lang te sproeien dan elke dag een klein beetje. Te veel dus. Als je dat doet zullen alleen de “slechte” grasplantjes (straatgras) en onkruiden profiteren van het water. De goeie grassen, die dieper geworteld zijn en de basis vormen voor jouw mooie gazon, zullen geen water kunnen opnemen. Met als gevolg meer straatgras en onkruid en minder goede grassen. Te veel sproeien is dus ook niet goed voor het gazon.

Te weinig bemesten

Gras heeft net als alle andere planten goede voeding nodig. In onze ogen zijn dat organische meststoffen met gezonde eiwitten (dus geen dierlijke uitwerpselen zoals kippenmest). Deze meststoffen werken vaak lang en daarmee hoef je maar enkele keren per jaar te bemesten. Vooral onder extreme omstandigheden zoals hitte, droogte, te veel of te weinig sproeien en niet vaak genoeg maaien, heeft het gras voeding nodig om te herstellen en uiteindelijk gezond te blijven groeien. Een gazon dat niet goed bemest wordt ziet vaak wat geler, groeit niet goed en heeft minder goede grassen en meer onkruiden. Dat wil je voorkomen. Als je dat niet hebt kunnen voorkomen is het volgende heel belangrijk om te doen.

Niet vaak genoeg gras gezaaid

Niet alleen nieuwe gazons moeten ingezaaid worden. Ook bestaande gazons zullen regelmatig bijgezaaid (doorgezaaid) moeten worden. Door regelmatig bij te zaaien hou je het gazon fris en vitaal. Nieuwe soorten grassen inzaaien zorgt ervoor dat het gazon een steeds beter grasbestand opbouwt. Hoe gezonder en voller dat grasbestand hoe beter het gazon bestand is tegen extreme omstandigheden. Dat zal leiden tot een mooier en sterker gazon.


Onze graszaad toppers